我的第一份工作!

上星期接了一個 Job,是一位好朋友的教學工具,話說這位朋友是一位監督員,入了一間新公司不久,便要把全公司的工序和規條向全公司的員工講解。我要做的就是幫她解決剪片的問題,把一條片段剪開數份,又把分散的片段組合,分分離離合合,用了一個早上就完成。

今次用的剪片工具,令我想起我的第一份工作, 熟識我的朋友也知道,我的第一份工作又是一份了不起的工,要做的工作是一班大男人所追求的,日日坐在價值百多萬的 Studio 裡面聽歌和看電影,有時候,還有卡啦OK的新歌試唱,每日工作也是一種享受。當然今次的幫忙不是白做的,多多少少也有一點報酬。哈哈!就是到紅螞蟻飽餐一頓。

當然今次也會介紹大家去,因為那兒的焗京式烤鴨肉蔥油薄餅實在太好味了!

5 Comments

  1. by Jo Jo on 26 July, 2007  22:21 Reply

    好型呀!個studio.你識救火、影相我已經覺得你好叻,估唔到你了剪片都識,真的利害利害。你簡直係一個好有才華的男孩呀!

  2. by Jack on 27 July, 2007  0:40 Reply

    Jo Jo 妳太過奬啦!我只係源著自己想做的目標去做,不輕易放棄,堅持到底...因為我知道,總有出頭天! ;)

  3. Pingback : 我只是一粒普通的沙! @ 消防員的故事

  4. Pingback : 一個部門三個故事! @ 消防員的故事

  5. by 火怪 on 20 September, 2009  1:42 Reply

    jack講得好..我好多朋友都問我,點解成日半夜三更都會走火警現場影相呀?你又唔係記者,有無報酬,影嚟做咩呀?我答案就係呢個係我興趣!!我會繼續堅持到底!!

    因為事原就係好多年前木屋區四級火警,四周火光紅紅,我俾一個好勇敢既消防員救左我一條小小生命!!由於視力問題不能投身消防行列!!
    所以我將影相來拍下消防員既英勇~

    原來而家好多人識得我..!!
    前排昂船洲三級火警 有線電視都有訪問我..
    總算有小小成績~
    哈哈..

Leave a reply

Your email address will not be published.