火災危險警告!

天氣開始轉涼而乾燥,大家也可能經常聽到黃色和紅色的火災危險警告,究竟這些危險警告是代表什麼?籍著這次的馬鞍山山火,和大家分享一下。大家知道嗎?這個火災危險警告不是消防處發出的,而是香港的天文台,它們會根據有利於火警發生及擴散的天氣因素(如低濕度及高風速等),並由漁農自然護理署提供有關草木乾燥情況的資料來衡量是否需要發出。

火災危險警告分為「黃色」及「紅色」兩種。「黃色火災危險警告」表示火災危險性頗高,而「紅色火災危險警告」則表示火災危險性極高。以後大家聽到有火災危險警告時就要特別小心啦!

PS:詳情可 click 入香港天文台網頁睇睇啦!相片來源蘋果日報。

2 Comments

  1. by joe on 8 December, 2008  16:16 Reply

    你有無救過山火呀~~? 會點救法㗎~~?

  2. by Jack on 9 December, 2008  12:04 Reply

    joe:好好彩,我係未曾試過救山火,可能是地理環境因素,九龍灣比較少山火!
    至於點救呢!其實最好用就係直昇機啦!打水彈,快靚正。好多時山火都唔係我地可以輕易控制,我地只可以做的,就係唔好比佢接近民居,保障市民既安全!其次就係用背泵和山草拍! 8)

Leave a reply

Your email address will not be published.