又一嚴重車禍~

未入行、未懂得駕駛時,看到所有交通意外都只是當一輯普通新聞,總覺得遇上交通意外的人只是不幸吧!現在我所看到的意外,一次比一次嚴重,一次比一次多人命傷亡,究竟真是有那麼多不幸的人嗎?

以我少少的5年經驗,所看到的答案,發生交通意外,絕大部份都是人為,沒有一單是從天而降或者有那麼多貓狗衝出馬路。酒後駕駛、危險駕駛和超速駕駛,無一不關司機的事。我也是一位擁有2年牌齡的司機,我不會說自己是一位良好的駕駛者,不時都會超速駕駛,但為的,只是可能快5分鐘到達。

好運的,被拍下快相,罰款$450和扣3分;不幸的,用5分鐘的時間換上一生,還連累身邊的死黨,值得嗎? 駕車去飲酒更加不負責任,今天妳好運,還可以安全駕車回家,但最終,我相信也要我們去現場救妳出來。

各位醒目的司機,我相信大家都應該明白,不幸遇上意外,最傷的並不是自己本人,而是一直在妳身邊的家人和朋友,要白頭人送黑頭人嗎?不要再大大腳踏著油門,放鬆一點吧!

PS. 相片出處:東方日報蘋果日報

9 Comments

  1. by SC on 13 September, 2007  15:21 Reply

    由你道來,更有說服力!

  2. by Ryan on 13 September, 2007  16:17 Reply

    看了意外的報道,看到相中的屍體,令人感到不安。

  3. by ck.. on 13 September, 2007  18:06 Reply

    唉...仲要殺死埋自己的女友...

  4. by 高妹will on 13 September, 2007  18:11 Reply

    其實大家睇了報道...都會感到吾開心!!
    真的不要貪一時之快..還要恒量一下自己的駕駛技術係咪真係contorl到咁大馬力的車!!

  5. by Ricky on 13 September, 2007  19:08 Reply

    有份去車嘛?小心工作呀!

  6. by Ron on 14 September, 2007  0:29 Reply

    我都覺...drive同過馬路一樣 ...真唔可以貪一時之快,,,,你'沖'得到今之,係你好彩, 但唔等如次次都咁lucky law..

  7. by 文迪 on 14 September, 2007  11:06 Reply

    唔明白, 呢D 意外常常發生, 超速, 醉酒駕駛...點解D人都要用生命黎冒險呢?? 希望各位車主, 珍惜自己和別人既生命.

  8. by yayan on 14 September, 2007  12:01 Reply

    見到傷者好不安同婉惜 ~~ 就係果一下油就傷殘同無命 ~

    我自己一個人 ge 時候一定唔會揸車,要搵個好有經驗 GE 坐隔離 , 因為新牌仔經驗不足 XDD 唔想害人..

  9. by Jo Jo on 15 September, 2007  2:12 Reply

    你講得好0岩,現在很多嚴重的交通意外確實係人為多過意料之外。雖然我搭車多過揸車,但眼見好多司機都會高速揸車,令到在行人路的人,都不其然停下腳步望住駕車講一聲"嘩!駛唔駛開得咁快呀!"好似今晚咁,我12點幾在尖沙咀時,已經見到兩駕車踩行油在你眼前飛過。開快車好型咩?我唔覺。我只覺駕車好嘈。

    我一位經常揸車的朋友同我講,有一次停在交通燈前右邊車的司機做粗口手勢,調引我朋友同佢鬥車。一轉綠燈佢走踩行油走了,我朋友都廢鬼事理佢。所以揸車的朋友,記得揸車時心平氣和同埋無論飲了幾多酒都唔好揸車啦!唔好做一些會累死人的行為吧!

Leave a reply

Your email address will not be published.