愈專業愈麻煩!

D200這兩三日不知道有什麼的風氣, 令身邊的朋友對攝影也產生興趣, 向我請教買機和拍攝的心得. 很高興大家也對這個嗜好產生興趣來, 我一定會盡能力幫助妳們踏入這個多采多姿無窮無盡的攝影世界, 只要妳有心我有計. 但首先要知道自己不是三分鐘熱度, 因為器材是很貴的, 不要浪費無謂的金錢. 進入這世界之前一定要熱愛身邊一切的事物, 做一個豬事八掛的人(這是講笑的!), 要細心觀察平日不會察覺的事(有個朋友就問: “即係而家開始要留意多D豬扒? 唔好望咁多靚女?”哈哈!你話呢?)

但再要提一提大家 “愈專業愈麻煩”這個道理! 是真的!

2 Comments

  1. by k5 on 21 August, 2006  21:37 Reply

    所以呢,我淨係用傻瓜機係有原因,
    一支好鏡已經夠,有ap都懶得用...
    最緊要熟悉自己既相機,人機合一hoho

  2. by Jack Szeto on 22 August, 2006  14:03 Reply

    冇錯呀! 你呢個觀念好正確的, 我好同意~
    但就會有一個局限, 走不出攝影的空間,
    就用影賽車為例, 簡直就是 "器材先決”,
    相機冇返咁上下對焦速度, 鏡頭冇返咁上下焦距, 都幾難影到了!
    所以影相前是好需要知道自己想要影什麼的!

Leave a reply

Your email address will not be published.