開鑼~

讀書的時候會有暑假,可以避開炎熱和懶散的夏天,迎接新學年;香港的賽馬都是一樣,在炎熱的夏天給馬兒抖暑好好休息,迎接來年的比賽。在蝴蝶的世界,牠們沒有既定的休息季節,全年都會有蝴蝶的蹤影,不過,夏天與冬天的蝴蝶數量和品種相比就相差很遠了,所以我們一班喜歡蝴蝶的攝影愛好者,都會有休戰的時候。

有很多生態攝影師,為了好好善用他們的昂貴器材,都會有一個習慣,夏天影蝴蝶,冬天影雀鳥,全年無休。而我,就只是鍾情於蝴蝶,所以在一年裡,都有好幾個月可以好好休息,處理拍下的照片。

今年是我接觸蝴蝶起的第二個春天,每當聽到有某種蝴蝶出現,就知道,又是拍蝴蝶的開鑼時候。

春天最值得影的蝴蝶有:伊灰蝶。這隻蝴蝶在 2004 首次在香港發現,最初視以為由北方飛來的迷蝶,但最近兩年也差不多在相同地方發現,這可能是落地生根的現象,很高興在香港有多一個蝴蝶品種。

褐斑鳳蝶,在香港是一隻非常罕有的蝴蝶,因為牠是一年一世代的蝴蝶,每年只可以見佢一次。一年一世代的蝴蝶,亦即是牠們的生命週期以一年為一圈,牠們大部份時間以卵、幼蟲和蛹生存,到了 3~4 月的交配季節,才會變為蝴蝶傳宗接代。所以那個山有多高,都要硬著頭皮走一趟!

當看到牠們的出現,放在防潮箱的相機,又是出動的時候了。大家準備好未呀!

6 Comments

  1. by b仔 on 5 March, 2010  2:05 Reply

    最低銀色果隻叫咩名呀...幾靚喎!

    • by Jack on 5 March, 2010  2:31 Reply

      叫 薰衣琉璃灰蝶,b仔,你只要把 mouse 係張相上面停留就會見到佢地個名嫁啦!
      如果你 click 埋入去就可以睇埋佢既習性添! ^^

  2. by b仔 on 5 March, 2010  2:36 Reply

    原來呢隻蝴蝶佢主要食腐液同吸水入面既物質..冇估錯蝴蝶佢食既野同身上既色彩有關 彩色d應食植物花蜜...灰暗d應該都係食比較化學性既野 食物因子分化成色素因子

    • by Jack on 6 March, 2010  21:54 Reply

      係呀~佢地食既野都有D關係。
      就好似有D斑蝶幼蟲食既植物係帶有毒性,所以佢地既成蟲(蝴蝶)都帶有毒性。

  3. by b仔 on 7 March, 2010  0:05 Reply

    我睇過有隻蝴蝶出現係鳳園..仲好少見 冇左鳳園佢地會唔會消失哂架?

  4. by relaxation massage gold coast on 2 September, 2014  7:12 Reply

    Quality articles or reviews is the important
    to invite the people to go to see the web site, that's what this website is providing.

Leave a reply

Your email address will not be published.