Butterfly Album Updated

打開成本字典那麼厚的蝴蝶圖冊來看,數一數,在大自然所看到的蝴蝶品種已經有157種。隨著天氣愈來愈凍,蝴蝶的活躍程度也減退不少,聽到有經驗的師兄師姐所講,到了12月中至明年的3月,已經沒有罕有和美麗的蝴蝶影了… 但實際的情況我也不知道,因為我也未曾試過經個這個階段呢!

很多人會問,那麼蝴蝶是會冬眠麼?牠們去了那裡呢?大家估下先!留待下一次 Butterfly Album Updated 說給大知!

今天在 Butterfly Album 內更新了9張蝴蝶相,分佈在弄蝶科和灰蝶科,請大家細心欣賞!

PS:直到現時為止,Butterfly Album 已記錄了全港91種蝴蝶。

5 Comments

  1. by Jack on 9 December, 2008  12:30 Reply

    s.k:歡迎你呀!首先多謝你肯花時間去欣賞我的作品 Thanks!
    能夠認識多一位喜歡攝影的朋友,認真高興! :D
    希望將來有時間可以大家一起交流!

    你也是紀律部隊嗎?邊一個部門呢?

    當然冇問題啦!一有 open day 一定通知!
    以後有時間多D黎睇啦!

    • by Jack on 15 December, 2008  4:08 Reply

      :P 原來你也是白衣天使,點解要叫自己做白痴天使呢?
      我很欣賞你們嫁,而且我家組和組夫都係同你同行… 如果我叫佢地做白痴天使… 死緊都似!;) 不嬲我地D服飾行業都成日比人話,聽完笑下咪算,有很多無知的人呢!

      好啦!講返攝影方面,其實你做得好好嫁,初初係要睇多D大師傅既作品,學下他們既拍攝角度和構圖,同埋要記著「多拍、多看、多分享!」這就是我學習攝影之道,只要花一些時間,要拍好一張好的相片指日可待 8)
      最初我也建議你由一些靜態的東西入手,學好操控部相機先,必先利其器,拍花、拍風景也是好好的學習階梯,一切由淺入深,影小朋友係比較難掌握的,可以慢慢試。

      而我去影既蝴蝶相,有八成既時間,都係花上去找牠們,過程就好似釣魚般,可能找一整天也找不到想拍的蝴蝶呢! ;)

Leave a reply

Your email address will not be published.