考試人生

“求學不是求分數”, 那求什麼? 知識嗎? 你還記得數學科的”畢氏定理”是什麼? 學了之後有用過嗎? 蝴蝶其實是”完全變態”的昆蟲, 你知道嗎? 那知道又有何用? 用有限的記憶, 去追求無限的知識, 這條公式又如何 proof? 發完一輪花癲之後, 雖然心情好過些, 但試仍然要繼續考!

唉! 人生就是這樣, 讀書為了升班而考試; 現在就為了每月多五百多元而考. 6 月 6 日就是我們消防處一年一度的隊目試, 考試分 3 parts, 為期大約一年… 想起都痛苦! “鬼叫你窮呀!頂硬上啦!”

4 Comments

  1. by 小頑皮 on 21 May, 2006  15:39 Reply

    我都要考呀...慘..
    一齊努力喇!

  2. by Jack Szeto on 21 May, 2006  23:01 Reply

    o我! 你係師兄弟嗎?

  3. by 細winnie on 22 May, 2006  20:00 Reply

    大大
    唔好俾自己咁大壓力呀,有咩事打俾我傾訴下lo!!你咁醒,掂架!

  4. by Jack Szeto on 23 May, 2006  2:05 Reply

    知道啦!要讀返晒係八鄉以前讀既野都幾多幾吃力!

Leave a reply

Your email address will not be published.